Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
OkategorieratTräning

Är du rädd för att lyfta tungt?

Jag får ofta höra påståenden och historier om rädslan eller att det är farligt att lyfta tungt. Historier som “jag känner en som faktiskt fick ryggskott av marklyft”, “det här var tungt, jag måste ha en lättare vikt för jag får ont annars”

El påståenden som “jag vill inte lyfta tungt och få stora muskler, vill inte se ut som en man”

Självklart ska man vara försiktig och lyssna på kroppen när man tränar men jag upplever det som att det är så enormt stor rädsla för att lyft tungt. En rädsla som i de flesta fall snarare göms bakom en latmask.

För kom igen det är betydligt fler som får ryggskott av att plocka upp en tappad penna på golvet, eller av att skotta, än vad det är som får ryggskott i gymmet. Är du lika rädd för att plocka upp pennan från golvet?

Det värsta med rädslan för att lyfta tungt är att det tyvärr skapar ännu mer smärta och mer långvariga problem. De flesta får inte ont av att lyfta tungt de flesta får och har ont just på grund av bristen på en tillräckligt stor muskelmassa. De allra flesta i dagens samhälle har ont just på grund av att de tränar för lite och med denna rädsla av att ta i. Vi måste ta i för att skapa större muskler. Mer muskler = mindre smärta och bättre skydd mot både skador samt smärta. För att ta i så måste vi använda tunga vikter.

Självklart kan man skada sig i träningen men som sagt betydligt fler skadar sig av att plocka upp pennan från golvet. Vart är din rädsla för skada? Nu säger jag inte att man ska ta i så man spricker och bara gå in i gymmet och kötta på. Först måste vi skapa muskelkontakt, känna i muskeln som du vill träna, fokusera inåt i kroppen och känn känslan av att du faktiskt tränar den muskeln. Stå inte och tänk på vad du ska äta för mat till middag samtidigt som du lyfter en vikt. Var närvarande och när du har hittat kontakten, utmana dig, lyft tyngre, låt ögonen och ögonbrynen sjunka ihop, låt munnen formas och kanske att du måste släppa ut ett litet ljud från munnen som är ett bra tecken att du faktiskt jobbar hårt med musklerna.

Att gå till gymmet i en timme och sedan gå därifrån 1 timme senare utan att vara trött, ha ont (positivt ont, muskeljobbs ont) , varm eller svettig är inget som kommer att bygga mer muskler bara för att du var på gymmet. Du måste jobba hårt för dina muskler. Så våga utmana dina gränser, våga kliva utanför din komfortzon, våga känna känslan av att aktivera musklerna tillräckligt hårt. Att bygga stora muskler tar både tid och engagemang. Ett passionerat dedikerat arbete som är konsekvent under många år. Ett sådant passionerat dedikerat arbete är extremt ovanligt och extremt få människor som pallar. Att gå till gymmet och ta i några gånger i veckan är inget som bygger en stor musklig maskulin kropp. Utan du bygger snarare en stark och uthållig kropp med lite synliga muskler.

Jag själv älskar känslan av att vara stark och att bli starkare. Älskar känslan av endorfinpåslaget som kommer efter ett marklyft. Eller känslan av att pressa mig till max. Denna känsla saknar jag enormt mycket nu då det var länge sedan jag tränade på den nivån just på grund av graviditet. Appropå graviditet så tränar jag fortfarande och tar i så att ögonen och ögonbrynen kläms ihop, munnen både grimaserar och låter, värmen och svetten flödar MEN jag gör inga maxlyft, jag pressar mig inte till max. Det är en stor skillnad på att lyfta tungt och lyfta max. Att lyfta tungt är inget som skadar och inget att vara rädd för.

Jag säger till alla att lyssna på kroppen och att träna säkert men våga utmana dig, våga lyft tungt. Lämna latmasken hemma och se till att få resultat av din träning. Vet du inte vart dina gränser är så ta hjälp av en PT.

Det finns absolut de som tränar både för hårt och för mycket men det problemet är inte lika stort och utbrett som problemen med inaktivitet.

Tags : träning
Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons