Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
KostRaw

Kombucha

Har helt snöat in på fermenterade grönsaker både för smaken skull och även för probiotikan som finns där. Probiotika är goda bakterier som är nyttig för vår mag och tarmhälsa. 


Visste du ex att vi har  mer än 1 kg bakterier i vår mage?

Visste du att minst 70% av vårt immunförsvar kommer ifrån magen?

Visste du att många sjukdomar idag startar med en obalans mellan de goda och onda bakterierna just i magen?

Tack vare vårt mer stillasittande och mer stressade samhälle så blir vi mer och mer försurade och detta skapar obalans av våra bakterier i magen.

Allt detta är ju toppen, men framförallt är det så otroligt gott (när man väl vant sig vid smaken) 

Framförallt har jag totalt blivit förälskad eller snarare beroende av Kombucha, som är ett fermenterat (jäst) te. En dryck som är fullproppad med probiotika. 

Kombucha är te med socker som läggs i en glasburk med en scoby en s.k Kombucha svamp, där den får jäsa i ca 1 vecka. Jästen som kommer ifrån svampen (scobyn) äter upp sockret så det finns inget socker när drycken är färdig. Sockret behövs för att få igång jäsningsprocessen.

Dessa kombuchasvampar förökar sig, så av en svamp bildas det åter en ny. Detta gör att du kan göra mer och mer Kombucha för varje “bryggning”.

Det är superroligt att följa min lilla kombuchafamilj som förökar sig. Roligt att tappa upp drycken på flaskor där den sen får stå i 2 dagar för att bilda kolsyra. Det är här som jag smaksätter min Kombucha. Nu denna omgång så smaksatte jag med ingefära och Baobab.

Min 1a bryggning blev bara 2 små flaskor och nu 2a bryggningen fick jag till 8 små flaskor. Undra hur mycket det blir 3e gången?

Hur gör man Kombucha????

Nedan info är hämtat ifrån Forsnäs Hemman där du kan beställa ditt egna startkit.

1. Brygg starkt, sött te (svart eller grönt). Ca 2 tsk te och 1 dl socker per liter. Låt dra länge, låt svalna till rumstemperatur.

2. I en ren burk lägger man ner kombuchakulturen (“svampen”) och häller i startvätskan*. Sedan fyller man upp med så mycket starkt, sött rumstempererat te att startvätskan utgör ca 15% av hela mängden vätska.

3. Täck över burken med ett tätvävt tyg. För glesa tyger släpper lätt igenom fruktflugor. Använd t.ex. en rejäl kökshandduk, eller vår favorit, en microfibertrasa. Fäst runt med en gummisnodd.

4. Låt stå i rumstemperatur men inte i direkt sol. Vänta ca 10 dagar. Det kan gå snabbare på sommaren eller om burken står varmt, det går ofta långsammare på vintern. 

5. Efter ca 5-8 dagar kan man börja provsmaka genom att sticka ner ett rent sugrör i burken och ta en slurk, om det inte är syrligt nog så fortsätt provsmaka varannan var tredje dag tills du tycker det smakar bra!
*Startvätska är helt enkelt färdigbryggd kombucha. Den är bryggd väldigt länge & är alldeles för sur för att dricka men då är vätskan också helt full av alla dom aktiva organismer som kan skapa ny kombucha. 

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons