Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
GravidGravid träningOkategorieratTräning

Styrketräning i gravidvecka 25

Jag känner mig stark och full av energi. Har inga krämpor eller smärtor. Alla mina värden är tipp topp. Jag har en total viktuppgång på +6 kg och är i vecka 25 av 40.

Jag tränar just nu 5 styrkepass per vecka samt 1 rent 3D-pass på mattan hemma i vardagsummet. Då jag har väldigt många PT-Kunder och annat jobb så har jag inte riktigt energi till att strukturera upp min träning på ett bra sätt. Så det blir enkla okomplicerade gympass. Övningar där jag inte behöver tänka, planera utan bara träna på känsla. Har hittat tillbaka till den totala glädjen i att lyfta vikter i gymmet. Det kanske är just för att denna träning funkar absolut bäst för mig just nu, rörelserna sitter i ryggmärgen, musklerna vet hur de ska fungera och agera och jag får en känsla av pump, en kontakt med mina muskler.

Jag har ju i princip hela detta år framförallt valt att satsa mer på funktionell träning och även crossfit. Kände i slutet på förra året att jag ville upptäcka mer inom träningen, testa min kropp på nya träningsätt. Denna mer konditionskrävande träning väckte såleds även ett starkare och starkare löparintresse och jag började springa regelbundet med mål att delta i lidingöloppet. När jag var på topp i mitt nya träningsliv så blev jag  gravid och som ni vet så blev detta en total chock. Jag fick en sorg av att inte kunna fortsätta att utveckla min träning då jag var gravid. Jag blev deprimerad över känslan av att själv inte få styra över min kropp som jag ville.

Jag har fortsatt att springa men det har blivit allt långsammare och långsammare. Sen i november blev jag däckad med en förkyld med feber, bihålsinflammation och hostan från döden. Under hela november så blev det inte ett enda löppass. Men nu i december har jag sprungit 2 ggr igen. 2 st 3 kms turer på löpband med mix mellan gång och spring. Så härligt och en sådan frihetskänsla att återigen kunna springa igen. Nu ska jag fortsätta att springa lite lätt och försiktigt 1 gång per vecka fram tills det inte känns bra längre.

Men den bästa känslan är ändå att jag har ett sådant grymt flow i gymträningen nu. Jag tränar som sagt bara efter känsla, jag tränar bara det som känns bra och jag är noga med att inte involvera för mycket tryck nedåt bäckenbotten. Ni behöver absolut inte vara oroliga, jag vet både vad jag gör och jag känner min kropp utan och innan så jag vet vad den klarar och vad som inte funkar. Ex kan jag inte lyfta tunga marklyft eller böja tunga knäböjar då det  skapar ett enormt tryck i buken och bäckenbotten. När jag knäböjer så är jag noga med att andas genom hela övningen istället för att spänna och hålla ett tryck i magen som man annars gör för att skapa mer kraftutveckling i kroppen.

Många övningar som ex lyft ovanför huvudet så involveras också ett stort tryck i magen och dessa övningar är också lite svåra att göra just nu. Främst för att magmusklerna nu har delat på sig för att skapa plats åt den växande magen.

Men isolerade övningar som bicepscurl, benspark, tricepspress m.m går fantastiskt bra att träna. Jag har samma styrka där som innan jag blev gravid och jag lyckas skapa bra kontakt med musklerna utan att få för mycket mjölksyra. Magisk känsla, jag älskar den.

Sen har jag även upptäckt att dips, chins, latsdrag, stångrodd också går bra att träna. I dessa tunga övningar kan jag ta i ordentligt och involvera fler och större muskler utan att aktivera ett buktryck. Här blir jag ju inte lika stark som innan graviditeten då jag har mer vikt att bära upp och en mage som är i vägen. men jag kan både ta i och ha ork och energi att genomföra dem. Även detta en fantasisk känsla.

Så jag tackar mitt aktiva träningsliv för ett fantastiskt mående i denna graviditet. Inga krämpor, toppvärden på alla prover, och lika mycket energi som vanligt. Man kan leva och fungera som vanligt fast man är gravid. Jag är tacksam över att kunna träna hårt och på ett bra och säkert sätt. Träningen är mitt liv och jag tränar mycket oavsett om jag är gravid eller inte.

Its a lifestyle!

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons