Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
GravidGravid träningTräning

Preggosquats- Knäböj för gravida

Jag har världens förkylning som vägrar att släppa taget om mig. Jag har varit förkyld nu i exakt 1 månad. Och nej det är inte en gravidförkylning som alla påstår. Det kan det omöjligt vara då jag i mitt sinne inte är gravid, ha ha! Men det är en förkylning som startade med halsont, som även blev till feber (2 dagar bara) och sedan kom nästäppan och satte sig blixtsnabbt i bihålorna. Fast uppe i pannan. Det sprängde överjäkligt i pannan och när jag böjde mig ner så var det som att huvudet skulle explodera. Inte nog med det jag fick även en hosta där jag hostade så att lungorna skulle flyga ur kroppen varje natt i 3 veckor. Det jobbiga i detta läget är att inte har så stort urval av nässprayer, hostmediciner och dylikt som jag kan använda. Det är inte så många läkemedel som är gravidvänliga. Men jag lyckades få ok på att använda nasonex för bihålsinflammationen under 3 dagar och även bisolvon hostmedicin (ok den hjälper ju inte överhuvudtaget men jag låtsas att inbillningen ska ge resultat ändå)

Trots denna förkylning så har energin varit på topp och både halsont och feber försvann så då i mitt sinne är jag inte sjuk. Så jag har jobbat och tränat på som vanligt. Jobbigt att jag blivit otroligt begränsad i min träning då jag ej är varken gravid eller sjuk men ändå så tar kroppen bara tvärstopp och en stor mage som dessutom är i vägen.  Det har liksom inte slagit fel någon gång att efter att jag har tränat, så har jag  tvärdäckat av utmattning. Undrat varför, undrat vad som är fel? Kom fram till att jag nog var trött eftersom jag inte sovit ordentligt under 21 nätter pga hostan.

Så jag tänkte att jag tar och vilar från träningen då och ger kroppen lite återhämtning. Nu idag har jag vilat från träningen sen i fredags. Vet ni…. det funkade, ha ha! Trycket i huvudet har försvunnit, hostan har lagt sig och jag har ännu mer energi i kroppen. As peppad på att äntligen få träna ett bra pass idag och bestämde mig därför för att fokusera på knäböj.

Preggosquats

Att träna baksidan av kroppen är mitt fokus nu under graviditeten då det är den som tar mest stryk under graviditeten. Då magen växer så förflyttas tyngdpunkten framåt vilket skapar ett något framåt roterat bäcken. Då läggs mycket extra vikt just i ländryggen och rumpa blir lite försvagat. Tänk att du får en ökad svank med mycket aktivitet i ländryggen, och då putar rumpan ut bak och kopplas mer och mer ur från aktivitet i rörelseapparaten. Rumpmusklerna blir förslappade. Tror att många mammor känner igen sig i att rumpan försvinner under/efter graviditeten. Det är för att den har fått vara inaktiv under en lång tid. Därför tränar jag mycket rumpträning. Jag har inga känningar av smärta i varken ländrygg eller bäcken så jag kör på med knäböj varje vecka. Om du har känningar i ländrygg eller bäcken så bör du undvika just knäböj då den övningen skapar mycket kraft och aktivitet i bäckenet.

Så här gör du:

I takt med att magen växer så behöver du bredda din stans och stå bredare än normalt med fötterna så att magen får plats ordentligt när du böjer dig ned. Skapa utrymme för magen helt enkelt.

Starta sedan med att spänna åt mellan skulderbladen och skjut fram armbågarna lite. Spänningen mellan skulderbladen gör du för att hjälpa kroppen att hållas mer upprätt. Armbågarna lite framåt gör du av samma anledning. Sträva mot att armbågarna pekar rakt ned mot golvet och inte bakåt. (Ser på videon att mina går bak lite, det gör dem nog för att jag inte ser min rörelse i spegeln)

Viktigt att gå djupt för att just skapa aktiveringen i rumpan. Rumpan aktiveras först när benen är i 90 graders vinkel och lägre. Använd en vikt där du kan träna på med 10 repetioner under minst 3 set. Det viktiga är inte att sätta ditt PB nu utan det viktiga är att skapa en aktivering och spänning i baksidan. Så om du behöver jobba utan vikter så är det helt ok.

Viktigt:  I topplägget så spänn ihop skinkorna allt vad du har, squeeza i toppläget, innan du vänder ner igen.

Ännu viktigare: Det ska inte smärta eller skapa ett tryck nedåt. Om du känner av detta eller minsta obehag så är det bara att lätta vikterna eller skippa övningen helt om det inte ens går utan vikter.

Var noga med att ha kontroll på kroppen, om du känner att du int ehar kontroll eller balans så är det tett tecken på att du inte ska göra detta.

Gör inte denna övning om du har foglossning eller smärtor i bäckenet. Annars kan du prova försiktigt utan vikt men sluta om du får ont.

Du tränar för att stärka upp inte för att sänka dig.

Jag är van att träna och är framförallt van att träna med tunga vikter så jag körde 5 set med 10 repetioner i varje på en vikt på 50 kg.

Lycka till

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons