Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Recept

Filmjölkslimpa utan gluten

Vi är många som älskar filmjölkslimpa. Jag älskar set för att dels så är det enkelt, ingen jäsning behövs och man kan smaksätta det precis som man vill.

Jag har laborerat mellan massa olika varianter. Smaker och mjöler samt bikarbonat el bakpulver. Å här är det recept som jag tycker blir bäst enligt min smak. Det innehåller inget gluten.

Filmjölkslimpa

5 dl a-fil 3%
50 g fast honung (jag använder ljunghonung för att få med de goda bakterierna)
1/2 dl torkade tranbär (el rårörda lingon)
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 dl havregryn
3 dl bovetemjöl
2-3 tsk fiberhusk

3-4 torkade aprikoser

1 dl valnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda filmjölk och honung och rör tills honungen någorlunda har löst upp sig. Blanda då i salt, bakpulver och bikarbonat och rör tills det bubblar lite. Ha sen i havregryn och bovetemjöl och blanda väl. Ha i nötter, frön och torkad frukt och blanda runt.

Du kan även ha i lite av solroskärnor, sesamfrön, russin och blanda som du vill med kanske hasselnötter, valnötter, mandlar, pumpakärnor, torkade blåbär, gojibär, linfrön, psyullumfrön eller vad du nu gillar.

Ha sedan i fiberhusken och låt svälla lite medan du klär en brödform med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 50 minuter. För bästa effekt ha en liten ugnsfast form med vatten i ugnen när du gräddar, då blir brödet högre och inte lika hårt på ytan. Ta ur brödet från formen och låt svalna helt innan du äter det.

Gott både till frukost, mellanmål eller till soppan.

Enjoy!

Tags : recept
Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons