Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

När livet rusar på i en väldig fart och allt verkar handla om en tävling där den som har mest att göra vinner. Men vad vinner man? Status, kompisar, coolfaktor? Inget kan göras halvdannt allt måste vara perfekt. Barnen, jobbet, hemmet, partnern, bilen, träningen, kroppen, trädgården, båten, semestern, resorna. Å allt ska bara bli bättre å bättre för varje år. But why?


Jag har själv levt detta liv så jag vet att när man väl hamnat i hamsterhjulet så snurrar det bara på snabbare och snabbare. Men jag gick även med en känsla inombords om att det här livet inte skulle vara hållbart i längden. Så jag började söka efter en utväg och visst det tog ett bra tag innan jag hittade den. Min utväg blev en tävlingssatsning i Body Fitness. Det resulterade i att jag fick lära mig att ändra fokus till mig själv och sluta bry mig om vad alla andra tycker. För inte var det många runtomkring mig som förstod varför jag ville skapa denna muskliga manhaftiga kropp. Många hade åsikter om denna tävlingssatsning och de berättade gärna för mig att det jag höll på med var fel. Men för mig handlade det om så mycket mer än bara muskler. För mig handlade det om att följa en dröm och att jobba mot ett mål. Att göra något så dedikerat bara för min skull för att jag ville ha ett annat fokus än att bara följa med i mängden och jaga en finare bil, bättre boende, finare kläder, snällare barn, grönare gräsmatta, bättre middagar m.m m.m Det var min väg ut från ett destruktivt tänkande som började bryta ner mig totalt!


Idag 6 år senare så är träningen fortfarande en viktig del i mitt liv. Det är även mitt jobb, men framförallt så är det något som jag gör för min egen skull som fyller mig med glädje, energi, kärlek, harmoni, nedvarvning och lycka. Idag handlar min träning inte om att tävla. Idag handlar det om att hitta och skapa en bra känsla i mig själv. Det jag framförallt har lärt mig av träningen är att vara i stunden “här och nu”. För att kunna bygga muskler så behöver du fokusera till 100% i varje repetion du gör i gymmet. Du måste prestera på max och verkligen känna i kroppen att du tränar. Hjärnan och musklerna måste vara fullt sammankopplade för att orka de där sista repetionerna som krävs för att få musklerna att växa. Så jag har träningen och min tävlingssatsning att tacka för lärdomen om att vara här och nu och att leva i nuet.


I Stunden “här och nu” är det alltid bra. Där finns ingen stress eller oro. Stressen ligger i ett ögonblick längre fram i tiden och oron grundar sig oftast från ett tidigare ögonblick som redan har hänt. Det är otroligt svårt att bemästra glädjen och lyckan i att vara helt närvarande i ögonblicket “här och nu” Men med mycket träning så går det. Börja med små enkla tillfällen som en promenad för dig själv i naturen. Stanna upp och ta in allt du ser, allt du hör, allt du känner doften av, allt du känner just här och nu och släpp alla andra tankar, släpp tankarna om det som varit och även om det som kommer. När du lyckas så fylls du med energi och lugn. Du blir ett med naturen och allt blir tydligt. En nästintill religös känsla uppstår. 

Ett annat exempel är att hitta små enkla tillfällen i vardagen och fokusera på det lilla i dessa stunder. Tillfällen som; vid frukosten, när du sätter dig i tystnad i bilen, när du lyssnar på din favoritlåt, när du kramar om din partner eller dina barn. När du öppnar dörren till hemmet, när du loggar ut från jobbdatorn, när du dricker vatten för att du är törstig. Eller kanske när du handlar färska blommor, när du sätter dig i soffan och tittat på din favoritserie. Att känna tacksamhet över just detta tillfälle och att ta vara på det ögonblicket precis när det sker kommer att fylla dig med energi. Ju fler gånger du gör detta desto bättre kommer du att bli på att ta dig in i nuet och uppskatta det som sker just nu. Till sist har du skapat massvis med sånna här tillfällen och du lever då mestadels av din tid i nuet. Kom ihåg att “här och nu är allt bra” Där finns inga prestationskrav, ingen stress och ingen oro. Du kommer att lära dig att uppskatta det du har istället för det du ska uppnå. Du kommer att leva ditt liv i nuet istället för i framtiden. Så vad väntar du på det är bara starta nu meddetsamma. 🙂


Du ska få en uppgift här av mig som hjälper dig att börja leva mer i nuet.

Uppgift:

  • Att köpa en fin anteckningsbok
  • Att varje dag skriva ner 3 bra saker (i denna anteckningsbok)
  • Att även skriva 3 saker som du är tacksam över (i samma anteckningsbok)

Få nu inte prestationsångest i att du måste köpa den finaste anteckningsboken, välj en ful, eller skriv i mobilen, eller välj bara ett sätt som känns rätt och bra för dig. Huvudsaken att du börjar skriva 3 bra saker och 3 saker du är tacksam över.

Gör detta varje dag i 1 månad och se vad som händer. 

Lycka till!

Ett ögonblick som jag verkligen var i här och nu. Kommer fortfarande ihåg hur motorn från båten lät, hur sanden kändes och hur varmt det var i handen där jag häll Charlies hand.

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons