Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
OkategorieratOkategoriseradeTräning

Midsommar Challenge – Vågen visar inte sanningen

Känns just nu som att midsommar aldrig kommer komma med tanke på att det blivit vinter ute igen. Men det är faktiskt mindre än 10 veckor kvar. Vi är ju fortfarande bara i början på vår 12 veckors satsning till att uppnå våra uppsatta mål till midsommar. Nu är vi inne i vecka 3

Vecka 1. Om att sätta mål och skapa en plan

Vecka 2. Om att skapa en förändring


Vågen visar inte alltid sanningen. Denna vecka tänkte jag skriva lite om vår vikt och att vågen sällan är att lita på. Oftast när vi ska sätta upp mål så vill vi gärna sätta en målvikt att uppnå. Det är ju bra för det är enkelt att mäta, absolut. MEN vi alla har en förmåga att ställa oss på vågen alldeles för ofta och då ser vi inte den utveckling som vi vill ha och risken är då istället att vi tappar både motivationen och tålamodet. Alla vill ju stå där på vågen och känna, “wow -1kg” Oftast vill vi även se denna viktminskning på bara en natt och det kommer aldrig att ske. 

Lite faktorer som spelar in när vi väger oss.

  • Väger du dig på morgonen eller kvällen?
  • Med eller utan kläder?
  • Utvilad eller trött? (Är du trött har du mycket mer vätska i kroppen)
  • Har du mat i magen/tarmarna eller inte?
  • Vad har du ätit? (Kolhydrater binder ca 3g vätska per gram kolhydrat)
  • Var i menscykeln är du? (Vi kvinnor kan ha upp till 3-4 kg skillnad beroende på var i menscykeln vi är)
  • Är du stressad eller lugn? (Stress håller kvar stora mängder vätska i kroppen)
  • Du bygger muskler men minskar i fett.
  • Är golvet/underlaget jämnt? (Oftafinns det nivåskillnader och det kan påverka vågens resultat)

1 kg fett tar mer plats än 1 kg muskler men det väger samma.

Ett bättre sätt att ha koll på förändringar i kroppen är att känna efter och lita på känslan. Om du känner att du tightar till dig och om du sköter din träning och din mat så våga lita på den känslan. Även om vågen visar på samma vikt. Det kan helt enkelt vara någon av ovanstående orsaker till att vågen visar på ett annat resultat än det du känner i kroppen. För så här, så länge du sköter din träning och kosten så är det omöjligt att du går upp i fettvikt. Om du rör på dig mer och äter bättre så är det rent fysiskt omöjligt att du går upp i fett vikt.

Så lita på känslan helt enkelt och ställ bort vågen. Om du vill ha koll så mät med måttband.

Veckans utmaning:

Den här veckan tänker jag att vi ska köra lite uthållighetstester. Eftersom jag inte vet vad var och en utav er har som mål eller plan så försöker jag att få med utmaningar som skall funka för er alla. Men just denna gång så beror det lite på vad ni jobbar mot så därför skriver jag ett flertal utmaningar så att nisjälva får utföra den som passar er bäst. Nu vill jag inte att du väljer den enklaste utmaningen utan tänk efter nu vad ditt mål är och vilken utmaning som enklast tar dig till ditt mål, ok!

Välj minst en av nedan utmaningar:

  • Spring 5 -10 km på tid.
  • Jägarvilan så länge som möjligt. (Inga händer i knät och stå i 90 grader)
  • Plankan så länge som möjligt.
  • Gör 50 repetioner i benpressen 2 ggr (50 reps utan vila. Så välj en låg vikt)
  • Gör 50 repetioner i Militärpress 2 ggr (50 reps utan vila. Så välj en låg vikt)
  • Välj en brant backe eller lite längre trappa och spring upp 5-10ggr.
  • Kör 30 minuters tabata träning.

Min egen träning och plan då, hur går det?

Jag failar lite denna vecka. Det jag har missat är mina 4 yogapass. Ett enda har jag fått till så 3 pass back i min kalender. Varför? Jo för rent krasst så har jag inte skrivit in dem och planerat dem så de har inte hunnits med. OM jag hade skrivit in och planerat in dem i min kalender så hade jag hunnit med dem å så är det bara. Det handlar inte om tiden utan det handlar om hur du planerar din tid. Skärpning denna vecka helt enkelt.

Viktmässigt så ligger jag på 54,8 kg (55,0 förra veckan) Men då har jag även min mens denna vecka så jag är lugn. Jag väger mig varje fredag nu under min midsommar Challenge. Det är mitt sätt att se att jag ligger i fas. Absolut inget måste men det är så jag gör.

Träningen går annars riktigt bra, känner att formen kommer och det gör mig riktigt taggad.

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons