Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Mental TräningOkategorieratOkategoriseradePT jobbetTräningVisdomsord - Ordspråk- Motivation

Att göra för stora hälsoförändringar leder dig oftast 2 steg tillbaka

Varför ska allt göras så svårt?

Jag möts dagligen av människor som nu har startat ett “nytt liv” efter nyår med syfte att förbättra hälsan. Människor som stolt stoltserar med att de faktiskt har slutat att äta pasta, bröd, laktos och frukt! De skryter om att de börjat att ståjobba istället för att sitta. De har börjat med Acaibowl och chiapudding till frukost m.m m.m

Sen finns det de som började Januari så bra och nu har de misslyckats då de moffade i sig chokladkakor, chips, glass, smågodis och läsk under hela helgen och dessutom fick de en förkylning och har inte tränat på en vecka och pallade inte att starta på nytt igen, så de har misslyckats säger de.
VÄNTA lite!

Jag försöker i så stor mån som det går att prata med mina kunder om att göra små förändringar som funkar i förlängningen och sedan fortsätta att göra fler och fler små förändringar och trappa upp allt istället för att vända upp och ner på hela sitt liv i jakten på bättre hälsa på en gång. För Ja det blir lätt ett misslyckande med för stora förändringar just för att de de nya förändringarna blir för svåra att leva upp till. Det här med att sluta äta bröd, pasta, laktos och börja med att ståjobba och äta acai m.m Varför?

Jag tycker att man måste börja med att fråga sig själv varför vill jag göra en förändring? Sen bör man fråga sig vad ska jag göra för förändring? För att sedan veta hur man ska gå tillväga så behöver man veta just hur?

Varför behöver jag sluta äta vissa saker?

Vad är mitt mål? Vad mår jag bra av?

Hur ska jag göra?


Svarar på lite enkla VARFÖR här:

Frukt innehåller socker ja men det innehåller även mängder av vitaminer, mineraler, antioxidanter, enzymer och ja frukt är full av näringsämnen. (En chokladkaka är bara full av socker utan vitaminer, mineraler, enzymer och såleds näringsfattig) Jag tycker att det är HELT fel fokus att undvika frukt för att de innehåller socker. Undvik allt godis istället och undvik det helt ärligt, var ärlig mot dig själv här.
Att undvika gluten har inga speciella hälsofördelar om du inte är allergisk. Att minska intaget av gluten om det är högt kan vara bra men att undvika det helt om man gillar gluten och inte är allergisk är enligt mig att lägga fokus på fel saker igen.


Att ståjobba istället för att sitta har inga hälsofördelar om du ändå inte rör på dig mer i övrigt under vardagen ändå.
Varför ska du börja med Acaibär mm när våra svenska bär är minst lika bra och dessutom mer klimatsmarta och billigare??? Finns inget mirakel med acaibär framför våra egna bär men visst om du gillar det ät på.

Inspiration till olika MÅL och VAD:

-Leva längre, få mer energi, få mer ork, mer uthållighet, bättre humör, mer och bättre sömn, bättre hälsovärden, bli gladare, få mindre ont, bli av med det onda, få bättre självkänsla, bättre kontroll, mer egotid, mindre stress, glädje, skratt, bli gladare, bli mer kreativ, inspirera, bli starkare, bli effektivare, slankare, fastare, att komma i den där klänningen eller de där favoritbyxorna.


Svar på några enkla HUR:

Börja med små förändringar som att alltid äta rikligt  med grönsaker till varje måltid eller frukt till mellanmålet. Ät dig mätt på riktig mat. Ät mat där du ser vad det är för något s.k ren mat. Undvik alla kakor, snabbmat, godis m.m 

Drick vatten inte läsk. 


Sätt rimliga krav och starta med att träna 2 dagar per vecka och få in vanan på det.  När det känns bra och du har lyckats att träna 2 dagar per vecka i säg 5-6 veckor så kan du prova att öka till en 3e gång, osv.

Jag försöker även att lära ut att man ska ha bonusträningar istället för krav på att man ska träna 4-5ggr per vecka. Ex säg här som i fallet ovan med kunder som misslyckats då de varit sjuka. Det blir ju mycket enklare mentalt att ta sig tillbaka till 2 ggr per vecka istället för 4-5 ggr per vecka. (Läs ett tidigare inlägg jag har skrivit om hur du lyckas med din träning här)

Sen behöver du snarare öka intensiviteten när du tränar istället för de antal tillfällen du tränar. Se till att du tränar med intensivitet och att du pushar dig ut ur komfortzonen.


Jag tycker att den största utmaningen som finns enligt min erfarenhet att ta sig ur komfortzonen och varför är det så?

-Jo för att rädslan för att misslyckas blir större än viljan att lyckas. Det förhållandet måste bli tvärtom för att du ska slå dig ur komfortzonen. När vi tänker att vi kommer eller att vi misslyckats så gör vi också det, eftersom vi blir/är det vi tänker.

Så se det inte som att du misslyckas, se det som att du försöker. Det tar x antal försök innan man kan. Så fortsätt försök, sänk kraven, tänk långsiktigt och var snälla mot dig själv. Fira dina små framgångar. Att göra lite är så mycket bättre än att göra ingentingalls och att göra lite då och då och öka successivt kommer att resultera i stora förändringar över tid.


Så keep it simpel, undvik skitmat, ät näringsrikt, ät råvaror som du tycker om. Det finns inga mirakel råvaror utan miraklet sker när du äter varierat och näringsrikt under ett år eller hela ditt liv snarare än lite mirakel råvaror under en vecka eller två. Rör på dig mer (jag sa rör inte stå), ta i mer och ge allt när du väl tränar. För tänk efter… Du lägger 2-4 timmar på träning per vecka men du har 164-166 timmar kvar under veckan vad gör du den tiden?

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons