Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Mina kunder har en helt annan kravbild idag än för några år sedan. Många kunder kommer till mig och har ont i axlar, rygg, knän, fötter m.m Deras främsta anledning till kontakt med mig är att bli smärtfri och få en starkare kropp.

Jag tränar dem och upptäcker snart att det är svårt att få de resultat som de förtjänar för att de inte kan utföra vissa rörelser i rätt utsträckning. De är stela och orörliga. Jag skickar dem till en naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast de knäcks lite grann men efter 1 månad så kommer besvären tillbaka.

Jag har då förstått att jag som tränare måste ta ett större ansvar för mina kunders träning. Jag måste än mer kunna se på individ nivå vad de behöver och många gånger upplever jag att träningen är för svår, eller för svår är den väl inte men de kan inte utgöra hela rörelsen med styrka och kontroll just för att de är orörliga.

En av mina stora förebilder är Erik Börjesson. Jag lyssnade på hans seminarium om Mobility under PT dagarna på Fitnessfestivalen, och anmälde mig strax därpå till hans utbildning Mobility Specialist på Sports Club Education

Vilken klockren utbildning. Den är framförallt praktisk och vi går igenom över 90 olika övningar. Pedagogiken som de för är väldigt aktuell och modern. Att våga känna i sin kropp, att våga ta ut rörelser och att stärka upp inifrån och ut dvs vi stärker upp i leden först, sen musklerna. Då vi idag är så stillasittande som vi är så slutar kroppens grundmönster att fungera och att i det skedet lägga på tung viktträning. 

Ja, det skapar ju en hel del problem och just här befinner de flesta av oss idag. Jag själv är ett praktexempel. Jag har lika bra rörlighet som en 80-årig man. Jag har lagt 0 minuter på rörlighetsträning. Så nu är det verkligen mitt fokus att förbättra min mobilitet. Varje dag lägger jag nu 15 min på detta. Jag har också börjat med 1 st yogapass per vecka. Nu är det verkligen dags att stärka upp min kropp inifrån och ut.

Rörlighet eller mobilitet är flexibilitet där man kan ta ut ett stort rörelseomfång över en led och samtidigt ha styrka eller skapa kontroll i den positionen både i den korta delen men även i den förlängda delen.

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons