Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Vad jag äter under en vanlig dag

Jag får ofta frågan om vad jag äter och vad som är bäst att äta.

Här är en direkt fråga som jag tänkte svara på här nedan:

“Jag har en fråga till dig: Kan man “äta” sig frisk genom enbart rätt kost? Vad tror/ tycker du om proteinshakes o andra tillskott i form av vitaminer o mineraler ? Är det ngt som vi behöver egentligen om vi ska bygga muskler el räcker det m rätt sorts mat?
Vad äter du själv under en helt vanlig dag? Jag är så nyfiken o undrar hur viktigt det är eg m regelbundenhet o hur många timmar emellan som är bäst? Vet väl ungefär vad rekommendationen är, men skulle ändå vilja höra just din åsikt !
Skulle va kul om du svarar, men förstår om du har fullt upp./ tack på förhand !”

-Ja om vi börjar med hur en vanlig dag ser ut i mitt liv så kan jag berätta att jag äter  ofantliga mängder kyckling och potatis, ha ha! Sen varierar jag det med en massa olika grönsaker i alla dess färger, former och konsistenser. Jag vill att min mat ska innehålla massor med grönsaker då det ger mig alla viktiga vitaminer och mineraler. Varför jag äter så mycket kyckling och potatis är för att jag äter för att bygga muskler och hålla mig i form. Sen att det blir just kyckling och potatis är för att det är billigast, enklast och gott. Som sagt jag äter för att bygga muskler och hålla mig i form, sen mår jag otroligt bra av denna mat och det är min livsstil att äta så här.  Jag ser till att få i mig alla näringsämnen under en dag. Mycket grönsaker för vitaminer och mineraler.

Till frukost äter jag havregrynsgröt gjord på fiberhavregryn (1 1/2 dl) vatten (3 dl) och en skopa proteinpulver. Proteinpulver i gröten för att få i mig protein och för att få gröten god. Till detta så steker jag ägg med lite kokosolja, 5 st ägg men endast 1 äggula sen är det 4 st äggvitor. Jag kryddar äggen med havssalt och dill. En kopp kaffe med havremjölk. Kosttillskott: Multivitamineral, magnesium och glutamin. Jag gör även alltid en grön juice som jag varierar innehållet i men ex: broccoli, spenat, korngräspulver, maca, selleri, ingefära, citron och vatten.
Mellanmål äter jag 3 ggr per dag och två av dem är kyckling (150gr) med sallad och det 3e är på kvällen då äter jag 3-4 äggvitor som jag kokar (kokar hela äggen och slänger äggulan) sen kryddar jag med kanel. Om jag steker äggvitorna så kryddar jag med dill, fänkål, tomat eller något liknande. Eller om jag är lite sötsugen så kan jag göra en kaseinpudding gjord på 1 dl kaseinpulver och ca 1 dl vatten som jag rör ihop och ställer i kylen i 15 min så att det sväller och blir en pudding. Detta kan jag toppa med lite bär , det är gott, nyttigt, enkelt och mättande.


Lunchen består oftast av kyckling (150gr) och potatis (150gr). Det jag gillar mest är sötpotatis, palsternacka och potatis som är tillagad i ugn. Då gör jag oftast en hel plåt med potatis och rotfrukter så att jag har för flera dagar. Kycklingen tillagar jag oftast i ugn och oftast då 2 kg på samma gång. Eller så delar jag kycklingen och steker och gör mer wokinspirerat. Jag lagar mycket mat på samma gång när jag lagar mat och sen portionerar jag det i matlådor så att jag har maten klar och förberedd för flera dagar framåt. 


Middagen består oftast av lax eller kött som lövbiff, köttfärs, oxfile med grönsaker. Här försöker jag verkligen variera mig och gör varma sallader med ex broccoli, spenat, champinjoner, paprika, lök som jag steker i en stekpanna (utan fett), steker på vanliga frysta wokgrönsaker . Jag kan göra färska sallader med ex mache, ruccola, ärtskott, alfagroddar, tomat, zucchini, gurka, röd eller vitkål. På helgerna äter jag ex salmalax med rädisor och en god krispig sallad. Färska vårrullar gjorda på rispapper, salmalax eller räkor och grönsaker. Eller Bresaola (lufttorkad oxfile) med lite sockerärtor, rädisor och plocksallad. Allt står framdukat och jag kan plocka det jag vill ha. Det bästa jag vet är fingermat, dvs att maten står där och jag äter den med fingrarna.Gällande kosttillskott så tycker jag att man först och främst ska se det som just tillskott och inte ha det som en bas i sitt vardagliga intag. Så absolut inget måste. Om man äter en varierad kost så får man i sig alla viktiga näringsämnen. Jag brukar säga att försök ät så färgrikt som möjligt för att veta att du äter varierat med många olika vitaminer och mineraler.

-Ja man kan absolut äta sig frisk med enbart rätt kost. Men det beror ju såklart på sjukdomen. Om sjukdomen är orsakad av en felaktig kost så blir man frisk om man äter rätt. Om man har en ärftlig sjukdom så blir man inte frisk av att äta rätt. Men oftast blir man ju sjuk på grund av felaktig kost som man ätit under en längre tid. Felaktig kost är hel och halvfabrikat som är näringsfattig mat. För mycket socker som bullar, godis, chips, läsk, kakor, bullar, glass, choklad m.m Många får även i sig ett alldeles för stort intag av mjölkprodukter som kvarg, mjölk, grädde, creme fraice. Jag är INTE emot mjölkprodukter utan jag menar att de flesta äter för mycket av just mjölkprodukter och det kan i sin tur orsaka en del inflammationer i kroppen som i sin tur ger dig olika sjukdomar. Hel och halvfabrikat samt även socker orsakar inflammationer i kroppen.

Regelbundenhet är inte ett måste. Det viktiga är inte att äta var 3e timme, utan det viktiga är att du äter på ett sätt som du mår bra av och som ger dig energi under hela dagen. Du ska vara lagom mätt och ha en jämn energi under hela dagen. Det viktiga är det totala antalet kalorier som du får i dig per dag. Sen hur du fördelar dem är mindre viktigt, kroppen är smart och vänjer sig. Om det passar bäst för dig att äta 3 ggr per dag så gör det, men gör det regelbundet så att kroppen vänjer sig. Vissa har svårare för att äta stora måltider och därför mår de bättre av att äta flera små portioner under dagen.

Det finns inga rätt eller fel som gäller för alla, utan det enda rätta är det som funkar för dig. Vi är alla olika. Jag rekommenderar att skriva en matdagbok för att få kontroll på hur du mår. Ex skriv ner vad du äter och vid vilken tid, skriv även hur du mår under en dag. Ex huvudvärk, ledvärk, kliar det någonstans, är magen uppsväld och orolig, är du på dåligt humör, trött etc etc Om du skriver ner allt detta så kommer du snabbt att se sambanden. Ex om du är trött så behöver du snabb energi och då äter du sannolikt en bulle eller godis, strax därefter så blir du trött igen och äter en ny bulle eller godis. Kan det kanske finnas ett samband med att bullen eller godiset INTE funkar för att ge dig energi under en längre tid???


Våga testa och anteckna så kommer du att hitta ditt optimala sätt att äta på. Om du ändå tycker att det är svårt så boka in en tid hos en kostrådgivare.

Lycka till

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons