Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Okategorierat

8 TIPS PÅ HUR DU ÄNDRAR ETT BETEENDE:

Att gå ned i vikt handlar mycket om att ändra en vana och ett beteende vilket är både svårt och tufft.

Det första steget för att kunna göra en förändring är att bli medveten om sitt beteende och sin vana. Att förändra en vana eller ett beteende och börja med mot något som är mer önskvärt tar tid och kräver också att man aktivt jobbar på det.  Man brukar säga att det tar 3 veckor att göra en förändring och vänja om sig till något. Sen ska man bibehålla det nya och hålla i det i ca 6 månader för att få ett varaktigt resultat.

Jag träffar många personer i mitt jobb som vill gå ner i vikt och många som kommer till mig just för att få hjälp med att gå ned i vikt. Jag får ofta frågan:

-Hur mycket kan jag gå ned om jag köper 10 PT timmar?

Då svarar jag alltid:

-Ingenting!

Å framför mig sitter då en chockad person som blir sittandes med en gapande mun. Men det är så. Det är inte under de 10 PT timmar som personen köper som kommer att hjälpa till med just viktnedgången, utan det handlar om själva beteendeförändringen som görs utanför dessa 10 PT timmar. Så dessa personer är oftast ute efter en quick fix, och tror/vill att jag ska vara en trollkar som lovar dem -x antal kg om de kommer och tränar med mig under 10 timmar. Så om jag istället kan prata med dem och få dem att se till det större perspektivet, att se dessa 10 PT timmar som tillfällen då motivationen fylls på, kunskapsbanken breddas, 10 st timmar där man lär sig om sin egen kropp och sen gör jobbet som krävs utöver dessa 10 PT timmar, då kan det ske otroligt mycket. Men man måste göra jobbet själv, jag ser mig oftast som en koordinator, en lärare och har som uppgift att lära mina kunder att hitta rätt väg som passar för dem. Jag vill hjälpa dem att hitta sin egen motivation och upptäcka sin egen potential. Det är det mitt jobb handlar främst om enligt mig.

Jag jobbar mycket med att stötta, motivera, lära, utbilda i det mentala och ger hemläxor som behövs göras ofta för att just ändra på ovanan att äta för att man är ledsen, glad, har ångest, är uttråkad, mår dåligt m.m m.m

beteendefo%cc%88ra%cc%88ndring

 

 

8 TIPS PÅ HUR DU ÄNDRAR ETT BETEENDE:

1.) Var snäll mot dig själv! Beröm dig för att du har fattat beslutet till att göra en förändring. Tänk vad många som inte ens är medvetna om att det måste ske en förändring och tänk då så många ovanor som finns där ute utan att någon bryr sig om att ta tag i dem. Du är jätteduktig som nu har fattat det här beslutet och har redan tagit första steget.

2.) Mål, att sätta upp både långsisktiga mål samt kortare delmål som gör dig medveten om att förändringen faktiskt sker kommer att hålla dig motiverad hela vägen. Motivationen kommer att gå ned, och du kommer tat vilja ge upp och lockas av att återgå till dina tidigare ovanor, men fokusera på målen och se till de delmål som du redan har klarat av. Gör dig påmind om dessa mål hela tiden, stäm av, checka av och skriv till nya delmål.

3.) Schemalägg!  Schemalägg både dina träningstider och dina måltider i din kalender för att verkligen visa för dig själv hur viktigt det här är för dig. Att skriva ner sina träningstillfällen gör att man lättare kommer iväg och genomför dem, för du har då genast planerat in denna aktivitet i ditt liv. Samma sak med dina måltider. Om du schemalägger dina måltider så måste du planera för din mat och då är chanserna större för att du förbereder din mat eftersom du nu vet när du ska äta, då borde du också se till att veta vad du ska äta då. Du har helt enkelt en plan eller en tid för en måltid så är det mer troligt att du faktiskt äter det du ska istället för att få en akut hunger och då istället äta det första som kommer i din väg.

4.) Gör, tänk inte utan bara gör! Känn inte alltid efter utan håll dig till planen och följ ditt schema. Du kommer inte så långt genom att gå och fundera på vad som ska göras utan det är vad du faktiskt gör och säger som faktisk gör en skillnad. Så skapa din plan, schemalägg och bara gör som planerat. Du kommer absolut att vilja skippa en hel del träningspass men gör inte det utan se till att träna när du har sagt att du ska träna, bestäm dig och bara gå iväg istället för att börja lyssna på alla ursäkter till att skippa träningen. Jag lovar du kommer aldrig att ångra ett genomfört träningspass. Samma sak med maten, du kommer att vilja äta den där goda chokladtårtan, men står det i ditt schema att du ska äta den? Nej då äter du den inte utan nöjer dig istället med att äta det som är planerat. Om du har planerat din mat så är det även lättare att stå emot den där chokladtårtan.

5.) Triggers, Skapa och hitta triggers som gör dig påmind om dina nya vanor. Ex på triggers kan vara de vanor som vi alltid gör och som de flesta av oss är bekanta med ex: “Borsta tänderna”, “ta en kopp kaffe” eller “ställa talriken på diskbänken”, “öppna dörren”, “loggar ut från datorn/mobilen” Tänk då att du vid dessa (eller dina valda) triggers alltid gör ex 10 st knäböj, eller varje gång du loggar ut från datorn alltid tittar på din kalender för att se när och vad du ska äta nästa gång. Varje gång du öppnar dörren gör dig påmind om när du ska träna nästa gång och se till att du har träningskläderna med dig, varje gång du dricker en kopp kaffe, gör dig påmind om din nästa måltid, har du allt du behöver förberett för den?

6.) Konsekvenser – nyckeln till varaktig beteendeförändring är att vara konsekvent. Ge dig själv 3 veckor till att komma i fas med dina nya vanor eftersom det tar 3 veckor för kroppen att acceptera och känna av de nya vanorna. Håll dig till planen och var inte för ivrig. Följ din plan i 3 veckor innan du utvärderar om det fungerar eller ej. Att ex köra en diet i 1 vecka och upptäcka att du ändå inte gick ned i vikt, ska du snarare tolka som ett tecken på att kroppen inte har vant sig till den nya dieten snarare än att den inte funkar. För alla dieter funkar, det handlar bara om att vara konsekvent!

7.) Tålamod och förståelse. Det beteende eller den vana som du vill förändra har en historia bakom sig. Det har tagit dig tid att skapa den och sen har du kanske haft detta beteende eller vanan i många år och det går inte att förändra över en natt. Så var snäll mot dig själv även när det inte går riktigt som du vill. Att förändra ett beteende eller en vana tar sin tid och det är viktigt att du är medveten om det och tänker i små steg. Räkna med bakslag för de kommer garanterat och då är det viktigt att du har tålamod med dig själv. Se bakslagen som en påminnelse om det oönskade för att stärka dig i det du istället önskar. Följ planen, lär dig, var snäll och beröm dig själv för att du jobbar på att ändra dina vanor och beteenden.

8.) Tag hjälp, samarbeta med någon! Ofta behöver man support och någon att prata med för att hålla sig på banan, prata med dina vänner eller hitta en att samarbeta med. Tag hjälp av en coach, PT, kostrådgivare eller liknande som finns där som din koordinator. Om du vill h amin hjälp så boka in en tid via Boka Direkt eller maila mig på mille@strongliving.se Vill du läsa mer om mig och hur jag jobbar? Då hittar du all info här http://www.ptkonsulterna.se/

LYCKA TILL!

motsta%cc%8andstrappan

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons