Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Fakta om kroppenUncategorized

Solen ger oss energi- Varför, vad händer i kroppen?

Vilka härliga underbara sommardagar med så mycket sol och värme vi har nu!

Passa på att vara ute i solen så mycket som möjligt och bara sug in den näring och energi som solen ger oss. Men var försiktiga så att ni inte bränner er, för mycket sol skadar vår hud.

Solen gör oss inte bara piggare utan vi mår också ofantligt mycket bättre när den lyser, och förklaringen till detta beror på att UV-strålarna från solen sätter igång en massa signalsubstanser dvs hormoner i vår kropp.

När solljuset träffar både ögats näthinna och vår hud så skickas en massa signaler in och runt i våra kroppar, först en signal till hjärnans tallkottskörtel om att stänga av produktionen av vårt sömnhormon melatonin och istället frisätta hormonerna noradrenalin och dopamin, vilket direkt skickar signaler till resten av kroppen om att det nu är dags att bli alerta och vaksamma.

När solen träffar huden så bildas D-Vitamin genom att omvandla kolesterol i huden till just D-vitamin, som bidrar till bl.a ett normalt fungerande immunsystem. Vitaminet ökar även kroppens upptag av kalcium och fosfor och stärker därmed vårt skelett.

Dagsljuset frisätter även hormonet serotonin, vilket bidrar till att vi blir lugnare och känner mer trygghet. (Är du mörkrädd så kan det vara ett tecken på för låga nivåer av serotonin)


Vad är Melatonin?

Melatonin är det hormon i kroppen som styr sömn och vakenhet, dvs vår dygnsrytm. Vid mycket melatonin så är vi trötta och dåsiga utan större ork och lust. På vintern så producerar kroppen för mycket av melatoninet vilket kort är en del av förklaringen till att vi är tröttare då.

Vad är Noradrenalin?

Noradrenalin är förstadiet eller vi kan säga den snabbare delen av hormonet adrenalin och balanserar även adrenalinet i nervsystemet. När en stressande situation kräver åtgärder, utsöndrar kroppen först noradrenalin och sedan adrenalin, vilket gör att nervsystemet kommer i ett tillstånd av höjd beredskap. Noradrenalinet skapas direkt och går ut i blodet för att supersnabbt skicka signal till hjärnan som då får en kick. De två hormonerna skapar en balans och kompletterar varandra.

Vad är Dopamin?

Dopamin är ett hormon som är kopplat till hjärnans belöningssystem; det ger signaler som gör oss glada, euforiska och lugna. Det reglerar också muskelrörelser, vakenhet, entusiasm och kreativitet. Det får oss att vilja göra saker och njuta av dem. Dopaminet i hjärnan ökar vid njutning, oavsett om det gäller mat eller sex. Tobak, alkohol och andra droger ökar dopaminnivån vilket gör att kroppen efter ett tag blir beroende av dessa förhöjda nivåer och bara vill ha mer. Detta gäller också för socker.

Vad är Serotonin?

Serotonin är en signalsubstans (hormon) som påverkar humör, minne, sömn, aptit, sexlust, kroppstemperatur och vissa kognitiva funktioner och även en del sociala beteenden. Vårt lugn och ro hormon. När vi har för lite av serotonin så blir vi deprimerade, nervösa, osäkra, ångest, ilska, smärta och även ett starkt sug efter kolhydrater.

Tags : hormoner
Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons