Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Mental TräningTräning

Vad är det som är avgörande för att få resultat av sin träning?

Vi har alla vart i situationer när vi tyckt att träningen inte ger något resultat, vi gör alla rätt vi bara kan men ändå står det helt still i utvecklingen, varför blir det så? Och hur tränar man för att få resultat egentligen?

En enkel fråga men med miljoner alternativ som rätt svar. Här är mitt sätt att se på den saken.

Först och främst så behöver vi veta vart vi ska med träningen. Tränar vi för att bara må bra, eller tränar vi inför ett springlopp, eller är det muskler vi vill bygga eller har vi en skada som vi måste träna upp, eller är det viktnedgång vi vill åt?
För alla dessa anledningar definierar jag som ett Mål och det är där vi måste starta vår träning. Så det första vi behöver skapa är ett mål. Först där kan vi sätta en plan för hur vi skall nå det målet och hur vi tränar inför det. Man behöver olika sorters träning för att klara att ex springa ett lopp på en viss tid än om man vill bygga muskler, det är ni med på va?

IMG_8266.PNG

När vi nu har vårt mål så kan vi börja bygga en plan för hur vi skall ta oss dit. Eftersom vi nu alla har helt olika mål så kan jag inte direkt skriva hur var och en utav er skall tänka gällande planeringen av planen. MEN det finns några generella faktorer som är bra att tänka på, så vi går igenom dem här lite kort.
Till att börja med så måste vi vara realistiska samt lägga in en successiv ökning. Ex att starta med att träna 4 dagar i veckan från att inte ha tränat alls på 1 år, det kommer aldrig att gå. Det vet många av er för vi är många som gjort just på detta vis och resultatet är skador, för tufft och enkelt att då komma med ursäkter. Så vi planerar en successiv ökning och startar med 2 träningspass i veckan. När vi känner att vi hanterar 2 träningspass och det går på rutin så lägger vi till 1 st träningspass till och efter en rid ytterligare 1 träningspass när 3 pass i veckan känns bra.
Samma sak gäller tempot, vikterna, längden, mängden osv.

IMG_8267.PNG

När vi nu har vårt mål och har påbörjat vår plan så är det dags att bestämma hur vi skall träna, vilken träningsform behöver vi ägna oss åt?
Om målet är att springa ett lopp så är det styrketräning, uthållighet och explosivitet vi behöver. Det är inte bara ut och springa rakt upp och ner. Det har vi alltid gjort och detta därför vi nu står still i utvecklingen. Vi måste förbättra vårt löpsteg, eller hur? Klart att vi måste träna på att springa också men inte enbart löpning.
Om vårt mål är att bygga muskler så kan vi ju inte heller ägna åt oss ex bara löpning. Nej då är det tunga vikter som gäller och en hel del annan bra vetenskap om hur vi får resultat. Men jag kan inte här i detta inlägg gå in i detalj på exakt vad för träningsform och hur för varje mål, för vi alla har ju som sagt så olika mål. Säg att du istället har som mål att gå ner i vikt, ja då kanske inte yoga el pilates är den främsta och mest prioriterade träningsformen.
Så vi behöver tänka till och veta vad vi behöver ut enkla och hur vi kan göra det annorlunda utifrån set vi gör idag helt enkelt. Tänk bredare och inte bara grenspecifikt, för det finns många områden som behöver förbättring och den förbättringen tränad upp på ett annat sätt än bara att träna grenspecifikt. Likt exemplet med löpning här ovan.
Är ni med?

IMG_8268.PNG

Härligt, nu börjar vi komma en bra bit på väg. Men vi behöver nu återigen gå tillbaka till planen och fortsätta att utveckla den med hur ofta, antal gånger och när det är nu vi gör vår plan verklig och skapar ett schema över vår träning. Vi skriver in i almanackan när vi tränar vad och hur länge. Vi skriver ner antal km, vikter, antal gånger, antal kg, antal min m.m och Planerar när vi skall genomföra dem. I och med att vi skriver ner i kalendern så är chansen minimal att vi missar eller att vi hamnar i känna efter syndromet och kommer med ursäkter som “jag orkar inte, jag känner inte för det, jag är för mätt, jag måste göra…” m.m I och med att vi blockerat tiden och skrivit ned våra träningstillfällen så ställer hjärnan in sig på ATT faktiskt träna och man blir mer motiverad.
Detta är ett viktigt moment i att få resultat i sin träning. Man måste planera och tänka långsiktigt. Detta skapar en kontinuitet och därför kommer detta att ta din träning till nya höjder.

IMG_8269.PNG

Nu måste vi även få in den kanske viktigaste delen, den mentala vi måste ha rätt mindset och känna glädje. Vi måste se och känna att vi är på god väg att nå vårt mål och detta måste vi känna i varje träningspass. Ibland måste vi tvinga oss till att genomföra träningspasset, men vi gör det eftersom vi har ett mål, en plan, ett schema, en vilja och vi ser visionen klart och tydligt hur det känns när vi uppnår vårt mål.
Så träng bort alla tankar på att det är trögt och motigt, det känner vi alla någongång då och då, men bara bestäm dig dör att NU ska du lyckas. Nu är det dags att få resultat. Bli vän med dina känslor, välkomna hjärnspökena men låt dem inte ta över dina känslor. Kom ihåg att det finns inte ett enda träningspass som man ångrar efteråt.

IMG_8270.PNG

Att ge sin kropp rätt mat vid träning är ju en självklarhet. Det är ju inte för inte som uttrycket “abs are made in the kitchen” finns. Vilket det perfekta kosttillägget är för just dig kan jag ju inte skriva om här, eftersom vi har så olika mål. Det finns inget kostupplägg som funkar till alla, tyvärr. Utan allt beror på vilket ditt mål är och hur ditt liv i övrigt ser ut, och även vartifrån du startar, vad har du för förutsättningar m.m
Men visst finns det några bra grundregler till hälsa.
Undvik socker, hel och halvfabrikat. Välj bra råvaror helst ekologiskt och kravmärkt. Minimera glutenintaget. Ät lite mer protein. Ät tills du blir mätt och sluta ät när du är mätt. Tugga noga och ät långsamt. Ät mer grönsaker och njut av maten, laga god mat som du mår bra av.

IMG_8277.PNG

Sen har vi då vila och återhämtning, vi behöver ge kroppen vila och tid för återhämtning för att den skall kunna reparera sig efter hård träning. Vi behöver vila och återhämtning för att kunna träna på en hög nivå under lång tid utan att drabbas utav skador. Se till att sova bra och mycket. Lyssna på kroppen när den säger att den är i behov av vila, pressa den inte till dess yttersta varje dag. För vissa är vila och återhämtning en lugn promenad i skogen, en tupplur, en massagebehandling m.m Se till att tanka din kropp med välbehövlig vila och känn efter hur den fylls med ny fräsch energi.

IMG_8278.PNG

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons