Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Okategoriserade

Mental träning

Mental träning är minst lika viktigt som gymträning eller vilken sorts träning man nu ägnar sig åt. Eller mental träning är ALLTID viktigt oavsett om man tränar eller inte. 🙂

Men vad är då mental träning?

Enligt Wikipedia detta

Mental träning är ett begrepp inom psykologin och används främst inom idrottsvärlden men har under senare tid blivit allt mer populärt använt av ledare. Mental träning kan definieras som den kognitiva repetitionen av en uppgift inför en viss prestation. Begreppet innehåller en samling tekniker vars syfte är att utöka, förstärka och identifiera önskade tankar och beteenden.

Mental träning kan innehålla en samling tekniker som innefattar visualiseringsträning, målbildsträning, koncentrationsträning, anspänningsträning, motivationsträning och självförtroendeträning.

Den mentala föreställningen kan delas upp i två olika perspektiv, den interna respresentationen och den externa respresentationen.

 

För mig är mental träning detta:

-Att påminna sig om sina styrkor.

-Att sätta upp mål som man besegrar.

-Att bara finnas i nuet, släppa alla tankar om imorgon, igår eller framåt och bara se och upppleva just denna stund här och nu. Ta in alla intryck, ta in alla dofter, smaker, känslor, känn efter hur känns det här och nu.

-Att visualisera hur man uppnår sitt mål. För mig handlar det om att jag visualiserar hur det ser ut, hur det känns när jag står där på Body Fitness scenen.

-Att utmana sig själv och göra något utanför sin comfortzone.

-Att känna stolthet eller tacksamhet över något man gjort.

-Att gå igenom steg för steg hur målbilden ser ut, är det rimligt, vad krävs för att uppnå sitt mål, vad exakt behöver jag göra, vad är jag beredd att satsa, vad startar jag med.

Jag tror ju på att man väljer sina tankar, att man väljer hur man ska må. Om man hela tiden ser hinder och bekymmer så kommer livet att erbjuda hinder och problem. Allt blir vad man gör det till och tankens kraft är oerhört kraftfull. Så se till att väl dina tankar till det positiva.

Jag ska ta ett exempel på hur jag gör för att träna mig själv till att se det positiva, till att välja mina positiva tankar och se glädjen istället för att fokusera på det dåliga.

Ex morgontrafiken i morse.

Jag åker varje dag bil till jobbet och vissa dagar är det STOPP i trafiken. I morse var det STOPP i trafiken. Södra länken nedfarten var avstängd så jag var tvungen att ta en annan väg till jobbet. detta STOPP medför också en oerhört stor ansamling bilar som skall trängas ihop och hitta alternativa vägar. Ok, ni som kör eller har kört bil i Stockholm på morgonen vet hur frustrationen stiger och hur stressen växer inom en när detta sker. Men jag har under en längre tid faktiskt tränat mig till att inse att det finns liksom ingenting man kan göra i dessa situationer och det är bara så onödigt att stressa upp sig för något man ändå inte kan påverka. Så slappna av och njut av den extra stund du får för dig själv istället. Jag ägnade mig åt lite mental träning genom att:

Jag kunde lyssna lite mer på Radion, jag njöt av solen och den blåa himlen, njöt av att känna att våren är på ingång. Jag passade på att berömma mig själv för att jag var ute och Powerwalkade i morse 1 timme. Jag fokuserade på hur kvällens rygg och biceps pass skall vara hur det skall kännas. Jag passade också på att tacka för att det finns så mycket glädje i mitt liv, jag tackade för att jag är i en sån harmoni just nu, jag tackade för att min familj har en bra hälsa och att vi är lyckliga.

Det finns en enorm kraft i att tacka för saker och ting, det får en att känna tacksamhet och man uppskattar det lilla i livet.

När jag sitter där och försöker att ta mig in i en annan fil, så ligger det en bil bakom som bara vägrar att släppa in mig.

-Ok, jag kände att jag blev lite förbannad ett tag, för inte är det så att han kommer fram snabbare för att han inte släpper in mig. Utan istället orsakade han bara mer kaos, eftersom jag i min tur blockade hela filen där jag stod och och trafiken stannade till desto mer. Till sist trängde jag mig in. Ca 2 min efteråt så står jag mitt i en rondell i denna enorma kö, och det står 2 små bilar som vill köra igenom kön (inte in i kön utan igenom) och självklart är det ingen som släpper igenom dem. Jag stannar, ler och vinkar åt dem. De hejjar glatt med handen och säger Tack!

Så glad jag blev av att få ett tack tillbaka. Vad mycket det gör om man gör en god gärning med ett leende på läpparna.

 

Det fina med mental träning är att man kan göra det precis vartsomhelst, det finns inget rätt eller fel. Utan rikta tanken in mot dig själv, tänk det som att du samtalar med dig själv, att du fokuserar på dina mål, eller ett mål, att du tackar för stort som smått, att du känner glädje och lycka. Det tar ett tag innan man får det att fungera, det är jätte svårt till en början, men man måste starta någonstans, så starta nu.

 

För grejen är såhär att du kommer liksom aldrig att uppnå dina mål och drömmar om du bara ser hinder på vägen, du måste både se och känna att du kan besegra dessa hinder och når dina mål. När du väl börjar nå dina mål så kommer du också komma närmre dina drömmar.

Det krävs träning som sagt och att träna den mentala delen är oerhört viktigt.

hämta 20121110-085540 images kan-allt-tant

 

 

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons