Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Gravid träning

Träning för gravida

Jag får extremt mycket kommentarer av vänner och bekanta om att jag tränar när jag är gravid. Det är inga dåliga kommentarer, utan snarare undrande. Men människor har åsikter om gravid träning, och det är dit jag vill komma.

Så här tänker jag om det:

Att träna är aldrig fel (om man inte har fysiska förhinder) Det viktiga är att vara säker på att man tränar på ett sätt som inte kroppen tar skada av. Det jag tänker med min träning är att jag nu har största fokuset på att bevara mina muskler som jag kämpat hårt med att bygga upp. Sen är jag väl medveten om att jag lägger på mig fett och att min kropp förändras. Jag vill träna för att bevara musklerna samt att underlätta för att komma iform så snabbt som möjligt efter förlossningen. Sen såklart så mår jag bra av att träna.

Jag känner min kropp så pass väl och vet mina begränsningar för vad kroppen klarar av och inte. Jag är INTE rädd för att ta i med tunga vikter PÅ RÄTT SÄTT och med full kontroll. Vid minsta obehag så lägger jag av.

Hittade en bra faktatext om Varför träna under graviditeten?

Att träna som gravid är något mycket positivt som i flera studier har visat sig leda till bibehållen kondition och styrka, ökat välbefinnande, minskad risk för svullnader och åderbrock samt minskad trötthet, bättre sömn, minskad stress och depression. Dessutom blir kroppen bättre förberedd inför förlossningen då man är fysiskt aktiv. I studier har man även sett att fysiskt aktiva gravida i större utsträckning fortsätter att vara aktiva i någon form efter förlossningen.

I västvärlden ser man idag en ökande trend av andelen överviktiga och feta gravida kvinnor. Av de mammor som skriver in sig vid mödravårdscentralen i Sverige idag, är 40 %  överviktiga och 10-12 % feta. Detta är en ökande trend. Övervikt och fetma under graviditet har visat sig öka komplikationerna under graviditeten och förlossningen.

Läs hela texten här och det finns även med bra styrketräningsprogram.

 

Självklart fattar jag att man inte kan deffa eller ge sig på tex personbästa i maxvikt m.m Men det handlar om att träna hårt på rätt sätt för att må bra, och det här är mitt sätt (PUNKT med stora bokstäver)

Ikväll blir det dock vila, men imorgon bitti tänkte jag köra ett rygg/axel och bröst pass

Ha en härlig fredagkväll alla

http://www.fitnessatlantic.com/fit-pregnancy.htm

(Bild på Gwen Stratton)

 

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons