Mille
Hälsa & Fitness
Kost

Psylliumfröskal

Har börjat en ny vana till min frukost. Den heter Psylliliumfröskal.

Jag strör 2-3 msk psylliumfrön över min fil varje morgon och toppar med lite Pauluns superflingor med tranbär.

Psyllium är ett helt magiskt litet frö som framförallt motionerar ditt tarmsystem på liknande sätt som linfrö gör. När psylliumfröna sväller, så fungerar de som ett skonsamt bulkmedel, som håller igång magen och dessutom ger mer mättnad och lägre GI. Strö lite psylliumfrön över din gröt eller i din smoothie, eller gör som jag och strö det över filen.

Psylliumfröskal är mycket rikt på fibrer och innehåller hela 72% kostfibrer som binder vätska och normaliserar tarmens funktioner oavsett om du har problem eller inte. De 72% kostfibrer som finns i psylliumfröna innehåller: Hemicellulosa och pektin 1,1 g (51%), Pentoser 0,9 g (42%) och Hexoser 0,2 g (7%).

Näringsvärde i en portion psylliumfröskal (2 tsk = 3 g) ligger på 0,1 gram protein, 0,2 gram kolhydrater, 0.1 gram fett och har ett energiinnehåll på 24 kJ / 6 kcal. Innehållet i en portion psylliumfröskal tillför även 4 mg natrium, 2,4 mg kostfibrer och 0.3 mg järn.

Tänk på att dricka mycket vatten när du äter av en produkt som är så oerhört fiberrik. Missa inte heller att det lätt kan ge orolig mage de första dagarna, detta på grund av din nya vana. Tarmen stabiliserar sig snart och då minskar också gasbildningen… !

Du kan även använda psylliumfrön i matlagningen istället för ägg, eftersom de väller och binder. Lägg 1 msk krossade psylliumfrön eller krossade linfrön i 1 dl ljummet vatten och låt svälla i cirka 10 minuter. Använd istället för ett ägg.

Jag har ännu inte provat att ha i lite psylliumfröskal i min proteindrink, men det bör jag ju göra också såklart.

Den största skillnaden som jag har märkt efter 1 veckas användande av de magiska små fröna är att min annars lite uppblåsta mage har blivit betydligt plattare. Så jag rekomenderar er varmt att testa dem.

Jag använder Risentas och är super nöjd med dem.

Annons

Inga kommentarer

 1. Hej,

  vad kul att du gillar och skriver om Risentas psylliumfröskal!

  Önskar dig en härlig och solig dag!

  Många hälsningar,

  Johanna Dannesund
  Marknadsansvarig Risenta AB

Lämna en kommentar