Mille
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Follow my blog with Bloglovin

Visst är dessa rawbollar, dadelbollar, nötbollar, chokladbollar, energibollar, (kärt barn har många namn) Kanske världens bästa mellanmål. Enkla att göra, fullproppade med näring, mättande, fina och bara helt gudomligt goda.

Jag gör dem ofta och i princip finns det alltid några rawbollar hemma. Jag varierar smak lite efter vad jag har hemma. Jag mäter aldrig egentligen upp mängden utan blandar och justerar efter hur smak och konsistens blir. Basen är oftast nötter och färska dadlar. Men nu på sistone så har jag bytt ut dadlar mot honung då jag tycker att honung är en bättre råvara med fler hälsofördelar. 


Är honung verkligen bra?

-Ja förutom att honungen är helt naturlig – både när det gäller innehåll och själva produktionen. Så finns även en himla massa andra grymma hälsoeffekter, som att den är antibakteriell samt att den innehåller mjölksyrabakterier. Å dessa vill vi ju så gärna ha ner i vår mag-och tarmflora. Men den nyttiga honungen är främst vildhonungen dvs den honung som du köper direkt från en biodlare där honungen har tappats upp direkt i burk, s.k nyslungad honung. Här finns alla braiga bakterier kvar. (Rolls Roycen i honungsvärlden heter Manuka från Nya Zeeland, men vi har en nästintill lika bra här i Sverige som heter Ljunghonung.) Den som du köper i vanliga mataffären har oftast inga goda antibakteriella bakterier kvar på grund av upphettning i produktionen. Bästa alternativet i affären är en RAW honung som inte har hettats upp och tagit död på alla braiga bakterier.

Å mina bästa bollar just nu har jag smaksatt med citron istället för kakao som jag brukar ha. Bra kombon med citron, honung och nötter är ingefära och gurkmeja för att få ännu lite mer sting i smaken, sen för lite bättre konsistens så häller jag i lite kokos. Altså det blir GUDOMLIGT GOTT och svagt beroendeframkallande.


Här är mitt recept på CITRON RAWBOLLAR 

RECEPT:

-2 dl cashewnötter

-1 dl kokos (torkad)

-1 msk honung (mer om du vill ha sötare smak)

-1/2 citron både rivet skal och saften från den

-Lite riven ingefära 

-Lite riven gurkmeja (el 1/2 tsk pulver)

Mixa nötterna först till ett fint mjöl, häll i honung och kokos. Mixa vidare. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Rulla till bollar och sedan rulla dem i kokos. 

NJUT!



Annons

4 kommentarer

  1. Hej! Har du möjligtvis något bra förslag på vad man kan byta ut cashewnötterna med om man är allergisk? 🙂

    1. Byt ut cashewnötter till en blandning av solrosfrön och pumpakärnor, och öka ev mängden kokos så blir det toppen.

Lämna en kommentar

Annons
Annons